Massief houten meubelen

Bij de restauratie van massief houten meubelen gaat het meestal om schades aan de constructie. Doordat meubelen in droge omstandigheden staan, ontstaan er vaak krimpscheuren, de oude lijmverbindingen verdrogen en laten los. Ook door het veelvuldig gebruik van meubelen ontstaat schade; versleten ladeglijders, scharnieren en sloten die versleten raken. Bij stoelen zijn meestal losgelaten verbindingen het probleem. Om deze schades te herstellen worden de meubelen gedemonteerd en worden verbindingen schoon en passend gelijmd. Gekrompen delen worden sluitend tegen elkaar gelijmd. De geschiedenis van het meubel wordt gerespecteerd. Beschadigingen in oppervlakken mogen dus zichtbaar blijven. Naar de afwerking wordt eerst onderzoek gedaan. Meubels kunnen afgewerkt zijn met veel soorten materialen zoals was, al dan niet met toegevoegde harsen, of politoer. Door UV-straling (zonlicht) verbleekte afwerklagen kunnen worden geregenereerd, of er wordt een afwerklaag aangebracht die overeen komt met de originele.
Beschilderde of ‘gehoute’ meubelen (grenen meubelen beschilderd met houtimitatie) worden ook bij Enkzicht gerestaureerd, zowel de constructie als de beschildering.

Voorbeelden

Een achttiende-eeuwse wandtafel, afkomstig van de Cannenburgh (opdrachtgever Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen):

 

 

 

 

 

Een achttiende-eeuwse, satijnhouten burgemeestersstoel uit Ceylon (particulier bezit):

 

 

 

 

 

Negentiende-eeuws beschilderd kabinet gemaakt in Zieuwent (Gelderland) waarvan de constructie en beschildering zijn gerestaureerd:

 

 

 

 

 

 

Beschilderde beukenhouten stoel (achttiende eeuw) eveneens constructie en beschildering:

 

 

 

 

 

 

Achttiende-eeuwse, padoekhouten secretaire met spiegels in de deuren van de bovenkast: