Beelden

Eén van de specialismen van Enkzicht is het restaureren en conserveren van beelden, zowel het houtwerk (de constructie) als de verflagen (polychromie). Voorafgaand aan de restauratie vindt meestal een onderzoek plaats. Om de conditie van de verflagen te bekijken of zien of er overschilderingen zijn worden microscopen, UV-licht, infrarood en stratgrafieën gebruikt.

Bij conservering van het houtwerk omvat meestal houtwormbestrijding, het impregneren met reversibele harsen van door houtworm aangetaste delen, het stabiliseren van de verbindingen en het lijmen van losgelaten delen. Bij restauratie worden, indien verantwoord en gewenst, delen aangevuld die door beschadiging of houtworm verloren gegaan zijn.

Conservering van verflagen houdt in: het vastzetten van losgelaten verflagen met synthetische of dierlijke plakmiddelen en het reinigen van de verflagen. Hiervoor bestaat een enorm scala aan middelen en technieken. Er wordt dus eerst onderzoek gedaan om de beste aanpak te bepalen. Indien wenselijk kan er (ontstorend) geretoucheerd worden. Lacunes in de verflaag worden daarbij eerst gevuld. Retoucheerverven die gebruikt worden zijn altijd reversibel en worden vaak zelf gemaakt uit pigmenten en reversibele bindmiddelen.

Voorbeelden

In opdracht van de Holland America Line zijn voor een aantal nieuw in de vaart genomen cruiseschepen beelden gerestaureerd. Deze projecten zijn uitgevoerd van 2000 tot 2008. In 2004 restaureerden we voor de ms Westerdam een verzameling van 7 roerkliks (beelden die aan de bovenzijde van het roer van zeilschepen werden bevestigd).
.

Voor de ms Oosterdam is in 2003 een houten olifant (India, 19e eeuw) gerestaureerd, ook weer zowel de houten constructie als de beschilderde afwerking.Engel, Italiaanse barok (begin 18e eeuw, 1720 – 1725). Geplaatst op de MS Noordam in 2005 (restauratie van houtwerk en verflagen). De eerst vijf foto’s zijn tijdens de restauratie, de laatste is het eindresultaat.

 

 

 

Detailfoto (na restauratie) van heilige familie, een beeldengroep uit 1938 van Piet Verdon. Gerestaureerd in opdracht van de Dominicuskerk te Leeuwarden.

En natuurlijk de restauratie van de beelden van het interieur van de St. Vituskerk te Blauwhuis, Friesland.