Chinese kamer Huis Verwolde

De behangsels in de Chinese kamer in Huis Verwolde in het Gelderse Laren dateren nog uit de bouwtijd van het huis, 1776. Ze zijn vervaardigd door de Amsterdamse behangfabriek van Jan Hendrik Troost van Groenendoelen.
In de Tweede Wereldoorlog fungeerde Huis Verwolde als sanatorium. In deze periode raakten de behangsels zwaar beschadigd. Door de jaren heen zijn er herstelwerkzaamheden aan de behangsels uitgevoerd. De doeken zijn daarbij losgesneden, waarna er steunlatten en platen zachtboard achter zijn aangebracht. De doeken zijn daarna met een groot aantal spijkers op de steunlatten en het zachtboard gespijkerd, waarna de spijkers weggeplamuurd zijn en de gehele groene achtergrond werd overgeschilderd.

Het vooronderzoek naar de restauratie van de behangsels (7 behangsels, 2 bovendeurstukken en 1 bovenschouwstuk) in opdracht van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen begon in 2004 door een team van restauratoren onder leiding van Han Boersma, schilderijrestaurator in Arnhem. Maurice werd hier bij betrokken vanwege de constructieve problemen van de spanramen, betimmeringen en de problematiek van de gespijkerde tussenlatten en het zachtboard. Na het vooronderzoek werden de behangsels door de restauratoren regelmatig bekeken, waarbij geconstateerd werd dat de spanningen in het doek door de vele spijkers leidden tot zichtbare achteruitgang.

Eind 2010 kon, na werving van de benodigde gelden (De familie van der Borch van Verwolde, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Gelderland hebben onderandere bijgedragen aan de realisatie van dit project) de conservering van de behangsel beginnen.

 

 

 

 

 

De werkzaamheden werden uitgevoerd in het restauratieatelier in Barchem door Han Boersma en Maurice Steemers
De tussenlatten, zachtboard en de spijkers werden verwijderd, waarna een steundoek aan de achterzijde van de behangsels werd aangebracht. Hiervoor is een speciale warmte-vacuümtafel van groot formaat vervaardigd.

De spanramen werden gerestaureerd, en de bevestiging van de behangsels in de lambrisering werd aangepast. De spijkergaten worden vanaf de voorzijde gevuld en geretoucheerd. In het voorjaar van 2011 werden de behangsels teruggeplaatst.

De foto’s hieronder tonen het bedoeken van de behangsels op de warmtetafel en een detail van het raamwerk.

 

 

 

 

Meer informatie is te vinden op de site van Han Boersma en Mooi Gelderland. Résidence Magazine interviewde de restauratoren over dit project. Klik hier om het artikel te lezen.