Museum Het Schip

het_schip_snijwerk


In de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bevindt zich een wooncomplex genaamd Het Schip. Het wooncomplex uit 1919 wordt gezien als een van de meer expressionistische voorbeelden van de bouwstijl genaamd de Amsterdamse Stijl. Museum Het Schip is gewijd aan de Amsterdamse School. Boven de ingang van het voormalig basisschool gebouw hangt een prachtig snijwerk, een zogeheten bovenlicht. Het is ontworpen door Hildo Krop, een Nederlands kunstenaar uit de abstracte kunst en de Amsterdamse School. Dit snijwerk is door ons gerestaureerd evenals de trappaalbekroning, het paardje van Hildo Krop.


 

Ingang voormalige basisschool bij Het Schipv

Ingang voormalige basisschool bij Het Schip, fotograaf onbekend

Bovenlicht voor restauratie

Bovenlicht voor restauratie


schip_vervuilde_laklagen_3

Wij hebben onderzoek gedaan naar de afwerking
van het snijwerk om zo te ontdekken op welke manier de vervuilde laklagen schoon gemaakt konden worden.

Licht afgevlakt snijwerkDaarbij is gebleken dat bij het snijwerk bij een eerdere restauratie geschuurd en opnieuw gelakt is, waardoor het snijwerk op sommige plekken licht afgevlakt is.

Het paard bovenaan het houtsnijwerk trekt al snel de aandacht. Als afwerking zijn er twee lagen bladgoud aangetroffen, met daar boven op een laag bronsverf. De bronsverf is door oxidatie groen geworden. Helaas was de originele laag vergulding zeer incompleet waarna besloten is het paard opnieuw te vergulden. De nieuwe vergulding heeft een rodige glacis gekregen, zoals het origineel.

A: de bovenste geoxideerde laag bronsverf. B: vergulding is zichtbaar C: grondering voor tweede vergulding D: Eerste vergulding met daaronder het hout.

A: de bovenste geoxideerde laag bronsverf. B: vergulding is zichtbaar C: grondering voor tweede vergulding D: Eerste vergulding met daaronder het hout.


schip_paard

 

het_schip_paard_overzicht

schip_detail_4

schip_detail_2

Paardje van Hildo Krop

Trappaalbekroning na restauratie