Gefineerde meubelen en meubelen met marqueterie

Het restaureren van gefineerde meubels vereist precisie en veel denkwerk vanwege de interactie tussen fineer en ondergrond. Fineer kan alleen mooi tot zijn recht komen als de houten constructie eronder gesloten en solide is. Doordat meubelen vaak in ongunstige klimatologische omstandigheden staan krimpt het hout en gaat het daardoor scheuren. Als dat gebeurt, raakt het fineer los.
Marqueterie is een fineertechniek waarbij patronen worden ingelegd in contrasterende houtsoorten, zoals hier op de deur van een secretaire (van links naar rechts: voor restauratie, de afgenomen marqueterie en na restauratie).

 

 

 

 

 

Ook dit achttiende-eeuwse schrijftafeltje met marqueterie in diverse houtsoorten werd bij Enkzicht gerestaureerd:

 

 

 

 

 

 

Een prachtig voorbeeld is ook een commode, in de tweede helft van de achttiende eeuw gemaakt door Matthijs Horrix, die Enkzicht in 1997 ter restauratie kreeg. Deze eiken commode is ingelegd met een combinatie van rozenhout, satijnhout (ook wel citroenhout genoemd), Amaranth (of purperhart), buxus en pallissander. De binnenzijde van de deuren is gefineerd met rood gebeitst notenfineer.

Door verdroging was de eikenhouten constructie van het meubel gekrompen en gescheurd. Eén van de deuren was alleen met grote moeite te openen. Eerste vereiste was dus het voorzichtig afnemen van het fineer waar het blindhout gescheurd was en het vervolgens herstellen van de kastromp en de deuren.

Toen dat gebeurd was kon het fineer worden teruggelijmd. Waar dat nodig was werd het, zo minimaal mogelijk, aangevuld. Bij dit soort meubelen is het heel belangrijk dat het ‘totaalbeeld’ klopt. Daar wordt dus bij het herstellen van het fineer extra op gelet. Tot slot werd het deurbeslag gereinigd.

 

 

Hieronder nog een paar voorbeelden van restauraties van gefineerde meubelen en meubelen met marqueterie: