Theekoepel Kasteel Rosendael
In de tuin van Kasteel Rosendael in Rozendaal, Gelderland staat een stenen theekoepel met een interieur van lambriseringen, , snijwerken in de vorm van bloemstillevens, een houten baldakijn en een fonteinnis en een buffetnis van marmer. De theekoepel dateert uit het begin van de 18e eeuw (ca. 1725) en is ontworpen door de architect Daniƫl Marot. Hij werd in 2002 en 2003 in twee fasen gerestaureerd in opdracht van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, met K.C. van den Ende als restauratie-architect.
De eerste fase in 2002 bestond uit conserveringswerkzaamheden: bestrijding van houtwormaantasting in alle houten delen van het interieur en consolidering van de aangetaste delen met reversibele harsen. Ook werden lagen vuil en stof tussen buitenmuren en lambriseringen verwijderd.
Bij de tweede fase, een totale restauratie, was Maurice verantwoordelijk voor de restauratie van het houtwerk in het interieur. De conservering en restauratie van de beschildering werd gedaan door een team restauratoren onder leiding van Ruth Jongsma uit Amsterdam.
De werkzaamheden van Maurice waren het herstellen van de (houten) dragende constructie van de lambriseringen, het aanvullen van panelen, lijsten en betimmeringen, het aanvullen van de ontbrekende gedeelten van de bloemstillevens en de consoles, het bijmaken van een ontbrekende console, het vervaardigen van speciale spanramen voor het opspannen van de vier schilderijen (de vier jaargetijden voorstellend) en tenslotte het terugplaatsen van de delen.
Bijzonder aan deze restauratie is dat er bij het aanvullen van alle delen van uitgegaan is dat alle originele delen behouden moesten blijven. Aanvullingen aan de panelen, snijwerken en consoles zijn passend gemaakt aan de originele delen en aangelijmd. Dit is een manier van werken die niet vaak wordt toegepast. Meestal worden aangetaste delen vervangen door nieuwe. Bij dit project is dus al het originele materiaal behouden gebleven. Hieronder een aantal foto’s van het eindresultaat.